Edzésformák a személyi edzésben

Mi az a funkcionális edzés?

Ha azt halljuk, funkcionális edzés, valami nagyon divatos dolog jut eszünkbe, amivel mindent el lehet adni, de hogy pontosan mit is jelent, arra kevesen tudnánk a választ.

A funkcionális edzéssel olyan módszerek, mozdulatsorok gyűjtőfogalma, amiket az emberi szervezet fejlesztett ki magának az evolúció során, és mind a mai napig mindennap alkalmazza. Ilyen például a guggolás, kitörés, melyek már a funkcionális edzések virágkora előtt is léteztek, csak éppen nem neveztük annak őket.

Ha a funkcionális edzést választjuk az életmódváltáshoz, akkor válogathatunk a kettlebell, a felfüggesztett eszközökkel való gyakorlatok (TRX, CrossCore, Rip:60, GFlex) között, amelyeket végezhetünk otthon, de csapatos edzőtermi edzéseken is.

A stúdióban megtalálható még a Power Plate és Bosu instabil eszközök, mellyel még hatékonyabban és progresszívebben leszel képes a hétköznapban fontos mozdulatokat sérülésmentesen végezni. Ami azt jelenti, hogy amikor a piacon megemeled a nehéz kosarat, képes leszel erős törzsizmoddal és a jól megtanult mozdulatsorral azt megemelni. Ugyanígy a kisbabádat kiemelni az ágyból vagy éppen a nehéz babahordozót cipelni. Példának hoznám még fel a kertészkedést, vagy homokban való labdázást, mely olyan izmokat fog megmozgatni, hogy az izomláz és esetleges sérülés a funkcionális edzések és instabil eszközök változatos használata által elkerülhető.

Milyen eszközöket használunk az edzések során?

Power Plate, Bosu, TRX, RIP, súlyzók, tárcsák, rudak, kettlebell, labdák, szalagok, gumikötelek, Fit ball, soft ball, létra,SMR hengerek, futópad, bordásfal, húzodzkodó állvány, guggoló keret, gyorsaságot fejlesztő eszközök, minden ami egy változatos és hatékony edzéshez elengedhetetlen.